Skip to main content

Lidenskab for musik ophæver grænserne mellem arbejde og fritid

Helle Lillethorup fortæller med en tydelig lidenskab for det Bruunske Pakhus, som hun velvilligt lægger sene arbejdstimer i på alle ugens syv dage, da det er vilkåret for at opbygge et fælles sted for mange andre med samme passion.

- Pakhuset er et spillested, der får støtte fra Kulturministeriet og kommunen, og vores program skal repræsentere både det brede og det smalle og skal bidrage til at holde kunstscenen i live. Det er også det, der gør arbejdet så spændende, for vi får lov til at følge alle de her små vækstlag med musikspirer, som vokser sig større. Tina Dickow har stået hernede. Mads Langer. Marie Key. Og Lucas Graham, som jo nu gør indtryk i USA, fortæller Helle Lillethorup.

I 20 år har hun været tilknyttet det Bruunske Pakhus i Fredericia, som især tiltrækker store og små navne inden for blues og jazz-genren. De sidste ti år har hun været daglig leder for spillestedet, som har 200 årlige arrangementer, og 150 af dem er koncerter primært med rytmisk musik. Det lille, lokale og markante spillested har i mange år været trækplaster for et modent stampublikum, men det har altid været hensigten, at det skal være et spillested for alle.

Det bruunske

- Vi sælger 10-15.000 billetter om året på alle vores aktiviteter, som er alt fra musik til standup, foredrag og strikkecafeer. Vi har 30 års jubilæum i år og forbereder os faktisk på at flytte til nye og større lokaler. Vi skal flytte til Tøjhuset, som er ret heldigt for os, fordi lokalerne minder meget om dem her. Vores koncertgæster kommer her, fordi her er hyggeligt, og det skal vi have med derned, forklarer Helle Lillethorup.

I de nuværende lokaler er der 130 siddepladser, og den 10. koncert blev for nyligt afholdt med fuldt hus. Når det Bruunske Pakhus skal rykke, skal der ikke rykkes ved profilen, og de vil bevare de samme typer arrangementer med plads til de lidt skæve forestillinger.

- Sidste år havde vi Sekou Kouyate nede og spille, som er Vestafrikas svar på Jimi Hendrix. Hvor oplever man ellers det?  Men vi har også haft Chris Minh Doky, jazz og blues i alle afskygninger ligesom det også er vigtigt at have lokale og danske grupper og solister til at optræde. Sammen med Godset i Kolding og Bygningen i Vejle har vi status som regionalt spillested, og det vil vi søge om at blive igen i løbet af 2016, fortæller hun.

Forpligtelser fælles samarbejde

Kulturministeriet har vist stor interesse for det tværkommunale samarbejde, som er særligt for de tre regionale spillesteder i Trekantområdet. Det forpligter til et varieret program, hvor de tre spillesteder samarbejder om et fælles bookingselskab.

-Vi er de første i Danmark, som laver den her type samarbejde på tværs af kommuner. Det er en model, der fungerer rigtig godt, og det har fanget Kulturministeriets interesse. Det kræver stor tillid til hinanden, ellers fungerer det ikke, når vi skal fordele begivenheder, men der er ikke ejerfornemmelser, tværtimod er der en rigtig god dialog. Vi har fået bedre økonomi, men vi har også fået flere kolleger, som vi kan sparre med, og vi har mulighed for at give plads til nye vækstlag og nicher, som der ellers ikke ville være plads til, forklarer Helle Lillethorup.

Udover den kommunale og nationale støtte, så er de frivillige nøglen til, at det Bruunske Pakhus fungerer så godt, som det gør.

-Med det tværkommunale samarbejde har de frivillige også fået mulighed for at besøge hinanden og udveksle erfaringer. Den yngste er 18 år gammel, men de fleste er 40+ og har været hos os i mange år. Flytningen til Tøjhuset kom egentlig også af, at vi havde behov for at give bedre arbejdsforhold, og det krævede især mere plads. Tøjhuset lå der og blev ikke brugt så meget, så det var heldigt for os, at vi kunne komme derned. De frivillige har lov til at gå hernede, som de vil, og det er vigtigt, at vi har tillid til hinanden, og at de ligesom os udstråler begejstring for musikken. Det Bruunske Pakhus kunne ikke fungere uden de frivillige, som lægger en stor indsats i stedet. Vi har endda en venteliste, og så tager vi et par samtaler med de interesserede, for det er vigtigt, at vi kan mærke, at de går op i musikken, fortæller Helle Lillethorup.

I 2017 flytter Det Bruunske Pakhus til nye, større, men meget lignende stemningsfulde lokaler. Tøjhuset, som er endnu en historisk bygning, bliver hjemsted for Fredericias mangfoldige musikscene.